Happy Hygge

De lampjes in de kerstboom branden, waxinelichtjes aan en op de achtergrond klinkt zachte kerstmuziek. Ik zit achter mijn computer dit stukje te schrijven. Heerlijk. Ik voel me dankbaar en gelukkig. Dit is hygge denk ik. Sinds ik het boek HYGGE van Meik Wiking heb gelezen (met een kopje thee bij de haard) is mijn vocabulaire een nieuw woord rijker. Hoe je het precies uitspreekt weet ik niet eens, maar vind ik ook niet zo belangrijk.

Wat is hygge?

Hygge laat zich moeilijk vertalen. Je kunt het beter omschrijven: een fijne warme sfeer creëren, genieten van de goede dingen van het leven, kaarslicht. Eigenlijk is hygge meer een recept voor geluk. Het boek zelf straalt aan alle kanten hygge uit: een mooi vormgegeven feel-good-boek, fijn lettertype, mooie illustraties en foto’s, rustige kleuren: eenvoudig met een klein beetje goud. Zo wil ik mijn leven leven: genieten van gewone dingen met hier en daar een beetje goud.

Het hygge gevoel kun je het hele jaar hebben, maar ik vind dit toch wel de ‘hyggeligste’ tijd van het jaar: december. Heerlijk vroeg donker. De haard aan en de kaarsen. Stamppotten eten. Hardlopen in de vrieskou. Foto’s maken in de mist. Slapen onder mijn dikke dekbed. Samen eten met de mensen waar ik van hou. Mooie gesprekken. Glazen rode wijn (of champagne, dat nog het liefst). Buiten barbecueën met een dikke trui aan. Of naar een feest in mijn mooiste jurk. Allemaal dingen waar ik van geniet en dankbaar voor ben.

Je zintuigen zijn belangrijk bij hygge:

Je kunt het proeven: een beetje honing in je thee, een beetje wijn bij je stoofschotel. Net dat beetje extra waardoor iets lekkerder of zoeter wordt.

Je kunt het ruiken: een geur die een mooie herinnering oproept of de geur van appeltaart of zelfgebakken brood.

Je kunt het horen: het geluid van een knapperend haardvuur, de regen op het dak, het ruisen van de wind of misschien wel het geluid van de stilte.

Je kunt het voelen: een houten oppervlak, een stenen mok, iets van wol of leer.

Je kunt het zien: niet te fel licht, zacht vallende sneeuwvlokken, de vlammen in de haard. Alles wat gedimd, natuurlijk en langzaam is.

Hygge is vooral: geluk vinden in het dagelijks leven. Leven in het hier en nu. Genieten van het moment. In een omgeving waar jij je veilig voelt, met mensen waar jij jezelf bij durft te zijn. Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Gelijkheid, rekening houden met elkaar, jezelf kunnen zijn en samenwerken zijn belangrijke elementen.

Ik kijk naar buiten. Het wordt al een beetje donker. Zo meteen zet ik de boerenkool in de oven. Steek de haard aan en de kaarsen. Wacht tot mijn lief thuiskomt. En kijk ik terug op een mooie dag. Ik hou van hygge. Ik wil veel hygge in mijn leven!

Happy Hygge!

 

 

Agenda
Like Het Bakhuys!
Contact

Het Bakhuys

Oude Asserstraat 23
9481 BK Vries

Tel 06 43 53 84 11

Mail info@het-bakhuys.nl

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin