Betrokkenheid

Ongeveer twee jaar geleden kwamen de deugdenkaarten op mijn pad. En gelijk sloot ik ze in mijn hart. Het woord alleen al: ‘deugd’. Dat vind ik zo mooi! Net zoals het woord ‘vreugde’, wat overigens een van de deugden is.

Ik bestelde daarom een set. Oh, het was echt een cadeau toen ik deze kreeg. Zo’n prachtige kleurrijke doos met in ieder vak een satijnen lint. En alleen al om de zachte magnetische sluiting, doe ik ‘m af en toe even open en dicht.

Inmiddels is het een sieraad in mijn praktijkruimte, waar ie zijn vaste plek heeft veroverd op een kastje naast een boeddha en een heleboel gekleurde glaasjes met waxinelichtjes. Erbij staat een houdertje met een hartje, waar precies een deugdenkaart in past.

In de loop der tijd groeide mijn betrokkenheid bij de deugd van de week. Elke maandagochtend haal ik deze uit de doos. Ik lees wat er op het kaartje staat en laat dat even op mij inwerken. Ik bedenk wat deze deugd voor mij betekent en wat ik in de week die voor me ligt ermee ga doen.

Iedere week komt de deugd wel één of meerdere keren van pas. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een coachcliënt. Of aan het begin van een bijeenkomst, ter inspiratie. Het draagt altijd bij aan verrassende gesprekken en mooie inzichten.

Bovendien is in 2018 oranje mijn ‘kleur van het jaar’. De oranje deugden spelen daarom dit jaar een belangrijke rol in mijn leven.

Eén daarvan is de deugd ‘betrokkenheid’. Deze gaat over ‘zorg en aandacht besteden’ en over het ‘doen van die extra stap’. Ik bedenk waar ik deze week aandacht en wat extra zorg aan ga geven. Welke extra stap ga ik zetten? Iets lekkers bakken voor bij een gesprek bijvoorbeeld. Of dat ene cadeautje niet alleen met zorg uitzoeken, maar ook nog eens mooi inpakken.

Ach, er zijn zoveel dingen die ik deze week kan doen, want:

Alles wordt een beetje mooier als je betrokken bent bij wat je doet!

 

 

Deze blog is ook gepubliceerd op de website van uitgeverij ACT on Virtues.

Voor meer informatie over de deugd van de week kijk op www.actonvirtues.nl

Agenda
Contact

Het Bakhuys

Oude Asserstraat 23
9481 BK Vries

Tel 06 43 53 84 11

Mail info@het-bakhuys.nl

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin