Bomen van liefde

Later, wist ik, wil ik wonen tussen de bomen………

Waar ik in de zomer de betovering kan voelen van het zachte zonlicht, dat tussen de bladeren door kruipt. Waar ik in de winter mijn gedachten kan laten verdwalen in de wirwar van takken. Waar ik in het voorjaar me kan verwonderen over alle levensenergie die met elk nieuw blad tevoorschijn komt. En waar ik in de herfst met mijn laarzen zal lopen over paden van knisperend afgevallen blad.

 

Als kind tekende ik graag. Een weg, een horizon, een huis en altijd groeiden er bomen op mijn papier. Ik leerde hoe je een boom moest tekenen: een stam, dikke takken, dunne takken, twijgjes en daarna de bladeren.

 

Toen ik juf was geworden, leerde ik het de kinderen in mijn klas. In de winter was het papier blauw en de bomen kaal. In de zomer op kleurrijk papier dezelfde bomen, maar dan tekenden we er bladeren over heen.

 

Nu zit ik in mijn tuin en kijk om mij heen. Het is voorjaar en dan lijkt het of alles explodeert van levenskracht. Overal piept het jonge groen naar buiten. Nu nog licht en fris om straks de diepte op te zoeken.

 

De kastanje die altijd als eerste haar knoppen laat zien en als een reusachtige kandelaar roomwitte kaarsen draagt. Al snel volgen de perenbomen, vol bleke bloesems. Heel voorzichtig komen de appelbomen daar achteraan. De pas geplante pruimen- en walnotenboompjes zijn nog te jong om te bloeien. Zij wachten tot volgend jaar.

De haagbeuken die we als leibomen hebben geplant, groeien alle kanten op en moeten nodig getemd worden. En de bruine bladeren van de beukenhaag verdwijnen langzaam om plaats te maken voor nieuwe.

 

Als allerlaatste zijn daar de drie oude lindes voor ons huis. Ik zie de mooie hartvormige bladeren tevoorschijn komen. Liefdesboom zo wordt de linde ook wel genoemd. En beschermboom. Vroeger werden onder een linde huwelijken voltrokken en geloofde men dat de geest van de linde huizen beschermt.

 

De bomen waar ik vroeger van droomde. Ze stonden er al. Voor het huis waar ik nu woon. Generaties zijn opgegroeid in dit huis. Omringd en beschermd door drie prachtige lindes.

Bomen van liefde.

Agenda
Contact

Het Bakhuys

Oude Asserstraat 23
9481 BK Vries

Tel 06 43 53 84 11

Mail info@het-bakhuys.nl

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin