Heb jij ook een bucketlist?

Het was natuurlijk niet zo gek dat ik die vraag kreeg. Veel mensen die iets heftigs hebben meegemaakt, of te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben, maken een bucketlist. Ze willen nog alles uit het leven halen: ‘things to do before you die’.

Ik moest er even over nadenken. Ik heb geen bucketlist, maar zou ik er één willen?

Ander perspectief

Toen ik de diagnose kanker kreeg, werd ik plotseling geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Alles kwam ineens in een ander perspectief. Ik voelde verdriet, angst en paniek, De gedachte, dat iedereen om mij heen zou blijven leven en ik, ik ging misschien wel dood!

Wordt dit mijn laatste kerst? Ben ik er nog op mijn verjaardag? Haal ik de zomer? Het spookte allemaal door mijn hoofd. Door MIJN hoofd. Kanker maakt ook eenzaam.

Leven!

Maar ik wilde leven! En ik wilde alles doen om dat mogelijk te maken. Nog nooit in mijn leven heb ik een periode meegemaakt, waarin ik zo goed voor mezelf heb gezorgd. Ik gunde mezelf rust en ontspanning. Zorgde dat ik in een goede conditie bleef om het hele behandeltraject te doorstaan. Ik las veel, keek ‘feelgood movies’, at gezond, pakte oude hobby’s op en mediteerde iedere dag.

Ik liet alles los wat ‘moest’ en deed wat goed voelde. Misschien was dat wel de boodschap die ik uit mijn ziekte kon halen: Zorg goed voor jezelf en gun jezelf het beste.

Vette pech of gewoon geluk?

“Dat jij kanker kreeg”, zei iemand uit mijn omgeving, “dat had ik nooit verwacht.” Tja, wie verwacht het wel? Je hebt gewoon geluk of dikke vette pech. Ik had beide: pech dat ik het kreeg, maar geluk dat het goed behandelbaar was.

De komende jaren blijf ik onder controle en dat zal nog best spannende momenten opleveren. Want de garantie dat het nooit meer terugkomt, krijg ik niet. Maar op dit moment, voel ik vooral een enorme dankbaarheid.

Ik ben er nog!

Lifechanging

Voor mij was deze periode ‘lifechanging’. Het heeft echt mijn leven veranderd. Toen ik bang was om dood te gaan, nam ik me voor om niet meer bang te zijn om te leven.

Ik leef bewuster nu, intenser. Ik durf meer, maak me minder druk om kleine tegenslagen of wat andere mensen van me denken.

Ik geniet meer dan ooit. Het blauw van de lucht lijkt blauwer, het gras groener. Iedere nieuwe dag is een cadeau, een dag om geleefd te worden, een nieuwe kans. Ik laat de angst om te leven achter me en ga liefdevol verder.

Nog steeds heb ik geen bucketlist, maar als ik die wel zou hebben, zou er niet veel op staan.

Alleen dit:

Geniet, verwonder, wees dankbaar en heb jezelf en het leven lief.

Inspiratie
Tuinleven
Filosofisch café
Kerstvideo
Hoop
Ik ben er nog!
Lees alle berichten
Agenda
Contact

Het Bakhuys

Oude Asserstraat 23
9481 BK Vries

Tel 06 43 53 84 11

Mail info@het-bakhuys.nl

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin